Varolo investeer in ontwikkeling

VCA

Haal je VCA bij Varolo!

VCA

Een VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) cursus is gericht op het bevorderen van veilig werken in verschillende sectoren, met name in de bouw en industrie. 

Wat zijn de voordelen? 

 • Veiligheidsbewustzijn vergroten: Een VCA-cursus richt zich op het vergroten van het veiligheidsbewustzijn van werknemers. Deelnemers leren potentiële risico’s te herkennen, evalueren en beheersen. Door bewust te zijn van veiligheidsprocedures en mogelijke gevaren, kunnen werknemers proactief bijdragen aan een veilige werkomgeving.
 • Voldoen aan wettelijke eisen: In veel landen is het verplicht voor bedrijven en werknemers om te voldoen aan bepaalde wettelijke eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid op de werkplek. Een VCA-certificaat toont aan dat werknemers bekend zijn met deze vereisten en dat het bedrijf zich inzet voor het waarborgen van een veilige werkomgeving. Het kan ook bijdragen aan het verminderen van ongevallen en het voorkomen van boetes en juridische problemen. 
 • Verbeteren van carrièrekansen: Het behalen van een VCA-certificaat kan de carrièrekansen van werknemers vergroten, vooral in sectoren waar veiligheid een prioriteit is. Veel opdrachtgevers en werkgevers geven de voorkeur aan werknemers met aantoonbare kennis van veiligheidsnormen en -procedures. Het VCA-certificaat kan een waardevolle aanvulling zijn op het cv en kan helpen bij het verkrijgen van opdrachten en functies waar veiligheid een belangrijke rol speelt. 

N.o.t.k.

N.o.t.k. incl. BTW

Zijn er vragen?

Bekijk beschikbaarheid van deze cursus

Benieuwd naar deze opleiding?

We vertellen je graag meer!

Wat behandelen we tijdens de cursus

Tijdens een VCA-cursus worden verschillende onderwerpen behandeld om deelnemers bewust te maken van veiligheids-, gezondheids- en milieurisico’s op de werkvloer en hen de nodige kennis en vaardigheden te verschaffen om veilig te werken. De exacte inhoud van de cursus kan variëren, afhankelijk van het type VCA-cursus (bijv. VCA Basisveiligheid of VCA-VOL) en de opleidingsinstantie. Over het algemeen omvat een VCA-cursus onder andere de volgende onderwerpen: 

 • Wet- en regelgeving: Uitleg van relevante wet- en regelgeving met betrekking tot veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer. 
 • Gevaren en risico’s: Herkennen en begrijpen van verschillende soorten gevaren en risico’s die zich kunnen voordoen tijdens het werk, zoals fysieke risico’s, gevaarlijke stoffen, elektriciteit, enz. 
 • Preventieve maatregelen: Maatregelen om gevaren en risico’s te voorkomen of te beperken, inclusief het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). 
 • Veilig werken met gereedschappen en machines: Richtlijnen voor het veilig gebruik van gereedschappen en machines op de werkvloer. 
 • Werken op hoogte: Veilige procedures voor werken op hoogte, inclusief het gebruik van valbeveiliging. 
 • Brand- en explosiegevaar: Maatregelen om brand- en explosiegevaar te voorkomen, en kennis van de juiste handelingen in geval van brand. 
 • Omgaan met gevaarlijke stoffen: Veilig omgaan met gevaarlijke stoffen, inclusief opslag, gebruik en noodprocedures. 
 • Noodprocedures en EHBO: Kennis van noodprocedures, zoals evacuatie, en basisvaardigheden op het gebied van EHBO. 
 • Communicatie over veiligheid: Het belang van effectieve communicatie over veiligheid op de werkvloer. 
 • Leidinggeven aan veiligheid (voor VCA-VOL): Specifieke aspecten van veilig leidinggeven, waaronder het opstellen van VGM-plannen en het beoordelen van risico’s.

Wat kun je na de cursus?

VCA is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken. Denk aan constructie- of onderhoudswerkzaamheden op bouwterreinen, in fabrieken en werkplaatsen en bij installaties. VCA wordt veel gevraagd in de volgende branches en vakgebieden: (Petro)chemie.

Wat is een basis VCA cursus?

Een VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) cursus is gericht op het bevorderen van veilig werken in verschillende sectoren, met name in de bouw en industrie. 

VCA diploma

Faq

Veelgestelde vragen

De prijs van deze opleiding varieert. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

VCA Cursus aanvragen

Vraag deze opleiding gemakkelijk bij ons aan. Dit kan online via onze website of per mail/telefonisch.

Andere opleidingen

Misschien ook interessant?